Medellin - Comuna 13

 

Misschien hebben jullie in mijn vorige blog over Colombia gelezen dat er nog een aparte blog zou volgen, o.a. over het verhaal van BBoy Esneider Diosa. Hij heeft ons een rondleiding gegeven in zijn wijk, Comuna 13 in Medellin, en de heftige geschiedenis die deze wijk kent. We zijn geindigd bij Casa Kolacho, een cultureel, hip-hop centrum in Medellin, wat de thuisbasis is voor onder andere Bboy Esneider Diosa, die hier samenkomt met jongens en meiden uit dezelfde wijk, om elkaar te ontmoeten, muziek te maken, en toffe zelfgemaakte merchandise te verkopen. 

 Eerst een kleine introductie over het hoe en wat van Comuna 13 zodat jullie een beeld hebben wat er zich allemaal afgespeeld heeft.

Comuna 13, een sloppenwijk in de Colombiaanse stad Medellin was nog niet lang geleden een plek die je met recht als hel zou kunnen omschrijven. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw vestigden ontheemde boeren, van hun land gedwongen door gewapende groepen, zich in de buitenste sloppenwijken waar er weinig hoop op banen was en zelfs basisvoorzieningen als elektriciteit en water ontbraken. Een jongere generatie vond werk in de criminele organisatie van Pablo Escobar. Na Escobar en zijn opvolgers kwamen milities onder namen als Ejercito de Liberación Nacional (ELN), Movimiento 19 de Abril (M-19), en de Comandos Armados del Pueblo (GLB). En ook de FARC was in de wijk vertegenwoordigd. Nadat die milities waren verdreven door het leger bleef de wijk, die tegen een heuvel aanligt en alleen over kronkelende straatjes was te bereiken, het domein van rivaliserende bendes, criminaliteit en drugs. In 2010 werden er nog 162 moorden per 100.000 mensen opgetekend (Nederland minder dan 1).

Maar Medellin had in burgermeester Sergio Fajardo een man met een visie. Hij startte een project dat als doel had infrastructuur te creëren om daarmee wijken fysiek maar ook in het hart bij de stad te trekken. En dat werd gedaan met onconventionele middelen. Een kabelbaan voert vanaf een metrostation naar hoger gelegen stadsdelen en Comuna 13 werd ontsloten met een roltrap. Het resultaat was dat, beginnend bij de directe omgeving van de roltrap, de mensen zich meer betrokken gingen voelen bij de stad. Ze zijn trots op hun roltrap die de reistijd van de top naar beneden van 35 minuten terugbracht naar 5 minuten. Dat maakt het de mensen makkelijker instanties te bezoeken, werk te zoeken, maar ook om naar een park te gaan. Mensen begonnen hun huizen, die ook meer waard werden, te onderhouden en op te knappen. Er is meer gevoel van gemeenschap ontstaan en de misdaadcijfers zijn aanzienlijk gedaald.

Het is natuurlijk nog een lange tijd te gaan tot de wijk als hemels wordt ervaren, maar dit bijzondere project heeft al veel verschil gemaakt.

(bron: https://www.reistips.nl/stairway-to-heaven-roltrap-medellin/)

Hoe ik Comuna 13 vond? De wijk is kleurrijk, de graffiti is, zoals op veel plekken in Colombia, ware kunst en de vergezichten zijn prachtig. Tevens vind ik het heel mooi om te zien hoe levendig deze wijk is, met veel rap, kunst en dans. Er hangt een hele fijne sfeer en de blik op de toekomst is hoopvol en optimistisch. 

Ga je naar Colombia, dan is Medellin echt een must. Geniet van de foto's! :-)